Akcja „słodki upominek” i pralinki

Akcja „Słodki upominek” 21.11 – 24.12.2011, zapraszamy


Rzeczywiście tak jak napisałam Dorotka pralinki są tak pyszne, że aż trudno zakończyć na jednej i zapomnieć o ich wspaniałym smaku! Delikatnie przypominają Ferrero Rocher, bo to połączenie wafelków z nadzieniem orzechów laskowych ( u mnie Prince Polo), orzechów laskowych i nutelli. To prawdziwa bomba kaloryczna, ale jaka dobra ; ) Polecam, bo są bardzo szybkie i proste do zrobienia.

 


Mam zaszczyt zaprosić z Judytką z bloga Sweet Escape Into Kitchen na naszą akcję „Słodki upominek”, która zacznie się jutro (21.11) a będzie trawała do 24 grudnia. To czas przygotowań świątecznych, prezentów, przed nami Mikołajki, a potem święta Bożego Narodzenia. Zachęcamy do wymyślania i przygotowania słodkich prezentów dla najbliższych w postaci domowych smakołyków made by hand. Może to będą pralinki, trufle, ciasteczka, muffinki, pierniczki, a nawet domowe przetwory w pięknych opakowaniach? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami – czekamy; )

Wszystkich chętnych blogowiczów zapraszamy do akcji i prosimy o wysyłanie Waszych propozycja na adres Judytki:

jud7@op.pl

Zachęcamy również do skopiowania banera do Waszych słodkich upominkowych wpisów, tutaj podaje kod:





i dołączenie do naszej akcji na Mikserze:

http://zmiksowani.pl/miks,91,slodki-upominek.html



Tymczasem pozdrawiam, a pralinki polecam sobie chrupać ze szklanką mleka ;)

 


 

Autorka przepisu: Dorotus76

Składniki na około 25 pralinek:

100 g wafelków z nadzieniem z orzechów laskowych, pokruszonych

150 g orzechów laskowych

200 g nutelli

250 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (do obtoczenia)*, roztopionej w kąpieli wodnej lub w mikrofali – ja nie użyłam polewy i obtoczyłam pralinki w kakao

Orzechy laskowe podpiec w piekarniku (około 180ºC przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu) lub na patelni. Obrać ze skórki (wystarczy potrzeć w dłoni, z podpieczonych orzechów skórka bardzo łatwo schodzi). Posiekać.

Wafelki (najlepsze bez polewy czekoladowej) drobno pokruszyć do miski, wsypać posiekane orzechy, dodać nutellę i wymieszać.

Z masy formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (masa będzie klejąca, ale wystarczy lekko zwilżyć dłonie, można również dosypać więcej pokruszonych wafelków), układać na talerzyku, schłodzić. Obtaczać w czekoladzie i zostawić do jej zastygnięcia (ja obtoczyłam w kakao)

Smacznego :)


Comments are closed.