Krucho-drożdżowe ciastka z jabłkami
wpadniesz do pieczarki mySi na ciastko?
Dzień przed pieczeniem ciasteczek, najlepiej wieczorem zagniatasz ciasto, wtedy idą w ruch drożdże, śmietana, mąka, cukier, jajka masło. Formujesz kulkę i odstawiasz na całą noc. Następnego dnia kroisz jabłka w ósemki, posypujesz cynamonem, cukrem i formujesz ciasteczka : ) po 20 minutach pieczenia masz na stole przepyszne, delikatne krucho – drożdżowe, maślane ciasteczka z jabłkami z cynamonowym aromatem.
Smakują tak dobrze, że znikają w jedno popołudnie ; ) obiecuję, że nikt nie pożałuje spróbowania ; )
Buziaki i miłego popołudnia ;*
Autorka przepisu: Komarka (dziękuję za wspaniały przepis)
Składniki:
350 g mąki
200 g masła
100 g kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
10 g świeżych drożdży lub czubata łyżeczka suszonych
1/2 łyżki cukru
szczypta soli
ok. 500 g jabłek
trochę soku z cytryny i cynamonu
cukier puder
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem. Dodać sól i drożdże roztarte z cukrem. Dodać śmietanę, rozmącone jajko z żółtkiem, siekając wszystko nożem. Szybko zagnieść i uformować kulę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować do grubości około 3-4 mm. Wycinać krążki.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i podzielić na ćwiartki. Skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem. Kawałki jabłka zawijać w placuszki ciasta, tak aby powstały pierożki, otwarte z jednej strony.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni (zajmuje to około 15-20 minut).
Upieczone i ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem.
Smacznego!