Ciabatty z płatkami owsianymi

po włosku w polskiej kuchni ; )


Ciabatta – włoski biały chleb, zrobiony z mąki pszennej i drożdży. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy. Po włosku słowo ciabatta oznacza „pantofel”. Od drugiej połowy lat 90. jest szeroko znany w Europie i Stanach Zjednoczonych, najczęściej używana do kanapek. Miejsce pierwszego wypieczenia ciabatty jest nieznane (źródło: wikipedia)

I Ty możesz zrobić w swoim domu ciabattę – bardzo prosty przepis, bez wyrabiania ciasta z płatkami owsianymi, bez długiego czasu oczekiwania na wyrośnięcie. Mają pyszną chrupiącą skórkę, a wilgotny miąższ. Musicie spróbować ; )

Smakują wybornie z pieczonymi pomidorami skropione oliwą z oliwek ; )

Mój R. był zachwycony ciabattami!

 

Autorka przepisu: Asia z Kwestii Smaku

 


Składniki, 4 ciabatty:

600 ml mąki pszennej*

150 ml płatków owsianych**

400 ml ciepłej (letniej) wody

1 łyżka miodu

35 g świeżych drożdży***

1 łyżka oliwy extra vergine

1 łyżeczka soli

do posypania: np. sezam lub pestki dyni, czarnuszka


* użyłam mąki pszennej chlebowej typ 850, ale może też być mąka uniwersalna, tortowa, typ 500** użyłam rozdrobnionych „błyskawicznych” płatków owsianych pełnoziarnistych

*** lub 8 g (1 paczka) suchych drożdży instant, ale jeśli mamy wybór najlepiej użyć świeżych drożdży

 

Pojemnikiem z miarką odmierzyć mąkę, przesiać do dużej miski. Odmierzyć płatki owsiane a następnie ciepłą (letnią) wodę. Płatki owsiane zalać wodą, dodać miód, pokruszone drożdże, oliwę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut aż drożdże zaczną się pienić.


Rozczyn z drożdżami wlać do przesianej mąki i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać sól, wymieszać, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Razem z solą możemy dodać posiekane suszone pomidory, suszone zioła czy posiekane oliwki.


Ciasto podzielić na 3 części (będzie bardzo rzadkie, ale nie należy się tym przejmować, nie trzeba też dosypywać mąki). Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, rozciągając ciasto i próbując nadać kształt podłużnych wałków. Ciasto można wyjmować z miski posmarowanymi oliwą dłońmi.
Wierzch posypać sezamem lub pestkami dyni czy czarnuszką. Odstawić do podrośnięcia na czas rozgrzania piekarnika do maksymalnej temperatury (250 stopni C). Zanim zaczniemy nagrzewać piekarnik możemy jeszcze odczekać około 20 minut jeśli mamy czas.

Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec dalej przez kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przełożyć ciabatty na metalową kratkę do wystudzenia. Pokroić dopiero po ostudzeniu. 

Smacznego ; )


Comments are closed.