bułki pszenno – żytnie z żurawiną
Samo zdrowie!
Domowej produkcji bułki z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem płatków owsianych i żurawiny, daje świetne połączenie smakowe.
Smakują rewelacyjnie – są puszyste, pięknie wyrastają, są lekko wilgotne, ale chrupiące. Bardzo dobrze współpracuje się z ciastem, bo nie klei się do rąk. Polecam ; )
Pozdrawiam i życzę miłego czwartku!
Składniki na 6 bułek:
1 szklanka mąki żytniej typu 750
1 szklanka mąki pszennej typu 450
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 garść suszonej żurawiny
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki gorącej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
W 1/2 szklanki ciepłego mleka zrobić zaczyn z drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawić do ruszenia drożdży na około 10-15 minut.
1/2 szklanki płatków owsianych zalać gorącą wodą i odstawić do wystygnięcia.
W dużej misce wymieszać mąki, żurawinę, sól, dać oliwę z oliwej, wodę z płatkami owsianymi, a na końcu wlać gotowy zaczyn z drożdży.
Wyrobić ciasto aby było gładkie, elastyczne i nie kleiło się do rąk ( w razie potrzeby dosypać trochę mąki)
Z ciasta uformować kulę, posmarować ją olejem i przełożyć do czystej miski wysmarowaną oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny.
Po tym czasie uformować 6 lekko podłużnych bułeczek, każdą posmarować oliwą i nożem zrobić głębokie nacięcia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Piec w 200oC przez 15-20 minut (do złotego koloru).
Smacznego!