Jabłecznik z masą orzechową
Jabłecznik – poczuj się wyjątkowo !
Przepyszne ciasto miodowe, dość twardawe zaraz po upieczeniu, przełożone masą jabłkową z cynamonowym aromatem, po jednym dniu leżakowania w chłodnym miejscu cudownie mięknie i smakuję rewelacyjnie! Najpyszniejszy dla wszystkich jest zawsze wierzch ciasta, który zdobi gruba warstwa orzechów obtoczona w miodowej masie.
Kapitalne połączenie smaków sprawia, że czujesz się wyjątkowo dobrze ; )
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu!
Składniki na ciasto:
50 dag mąki
3 jajka
20 dag cukru
2 łyżki miodu płynnego
20 dag masła
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka miodu
Składniki na masę orzechową
300 g orzechów włoskich (lub mieszanka różnych orzechów)
2 łyżki cukru
100 g masła
2 łyżki miodu
Do mąki dodajemy proszek, masło i siekamy wszystko nożem. W mleku rozpuszczamy cukier, miód i wbijamy jajka. Mieszankę dolewamy do mąki i dobrze zagniatamy. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i wykładamy na wyłożone papierem do pieczenia równe blaszki i pieczemy osobno w temperaturze 200oC ok. 15 minut. Jeden z placków należy przed pieczeniem pokryć przygotowaną wcześniej masą orzechową (rozgrzewamy w garnku masło, miód i cukier, a kiedy utworzą jednolitą masę dodajemy posiekane orzechy i jeszcze chwilę podgrzewamy aż powstanie nam piękna, gładka i gęsta masa ).
Przygotować masę jabłkową: jabłka umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć w garnku z grubym dnem, pod koniec kiedy będą już miękkie i się rozlacą dodać cynamon i miód, wymieszać. Odłożyć na bok do ostygnięcia.
Kiedy blaty już ostygną, na ten który nie ma warstwy z orzechami wyłożyć masę jabłkową, a na wierzch położyć blat z masą orzechową.
Zostawić najlepiej na całą noc, aby ciasto ładnie zmiękło.
Smacznego!