Jabłecznik z masą orzechową

Jabłecznik – poczuj się wyjątkowo !


Przepyszne ciasto miodowe, dość twardawe zaraz po upieczeniu, przełożone masą jabłkową z cynamonowym aromatem, po jednym dniu leżakowania w chłodnym miejscu cudownie mięknie i smakuję rewelacyjnie! Najpyszniejszy dla wszystkich jest zawsze wierzch ciasta, który zdobi gruba warstwa orzechów obtoczona w miodowej masie.

Kapitalne połączenie smaków sprawia, że czujesz się wyjątkowo dobrze ; )

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu!


 

Składniki na ciasto:

50 dag mąki

3 jajka

20 dag cukru

2 łyżki miodu płynnego

20 dag masła

1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki mleka


Składniki na masę jabłkową:

1 kg jabłek

łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka miodu


Składniki na masę orzechową

300 g orzechów włoskich (lub mieszanka różnych orzechów)

2 łyżki cukru

100 g masła

2 łyżki miodu

 

Do mąki dodajemy proszek, masło i siekamy wszystko nożem. W mleku rozpuszczamy cukier, miód i wbijamy jajka. Mieszankę dolewamy do mąki i dobrze zagniatamy. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.  Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i wykładamy na wyłożone papierem do pieczenia równe blaszki i pieczemy osobno w temperaturze 200oC ok. 15 minut. Jeden z placków należy przed pieczeniem pokryć przygotowaną wcześniej masą orzechową (rozgrzewamy w garnku masło, miód i cukier, a kiedy utworzą jednolitą masę dodajemy posiekane orzechy i jeszcze chwilę podgrzewamy aż powstanie nam piękna, gładka i gęsta masa ). 

Przygotować masę jabłkową: jabłka umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć w garnku z grubym dnem, pod koniec kiedy będą już miękkie i się rozlacą dodać cynamon i miód, wymieszać. Odłożyć na bok do ostygnięcia.

Kiedy blaty już ostygną, na ten który nie ma warstwy z orzechami wyłożyć masę jabłkową, a na wierzch położyć blat z masą orzechową.

Zostawić najlepiej na całą noc, aby ciasto ładnie zmiękło.

Smacznego!


Comments are closed.