Piernik na maślance z owocami aronii

Z dodatkiem aronii, a do świąt – 5 dni!

 

Kolejna propozycja piernika na te święta to bardzo dobry piernik na maślance, z dodatkiem owoców aronii z nalewki, które możecie zastąpić mrożonymi owocami, np. jagód. Szybki, prosty i bardzo smaczny ; ) 

Wilgotny, puszysty, kakaowy, pięknie pachnący świątecznymi przyprawami, udekorowany mleczną czekoladą – naprawdę polecam ; )

Dobranoc :)*



Składniki:

1 szklanki maślanki
3/4 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
3 jajka (całe)
1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
0,5 szkl oleju
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 czubate łyżki kakao
około 1/2 – 3/4 szklanki owoców aronii z nalewki

Mokre składniki wymieszać w jednej misce, suche składniki w drugiej. Mokre wlać do suchych i wymieszać łyżką, ale tylko tak aby się wszystko połączyło. Wyłożyć na blaszkę, taką zwykłą prostokątną, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysypać owoce aronii i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec ok. 30 minut – 40 minut (do suchego patyczka).
Po ostygnięciu udekorować mleczną czekoladą.

Smacznego!


Comments are closed.