Makowiec na biszkopcie
Do świąt!!! 1 dzień
Odkąd pamiętam królowały u nas makowce na kruchych ciastach. Na te święta dla odmiany na biszkopcie.
Pyszny makowiec, w którym główne danie stanowi gruba warstwa masy makowej, napakowana skórką pomarańczową, orzechami włoskimi i migdałami, z miodowym aromatem, a deser to biszkoptowy cienki spód, który świetnie tutaj pasuje!
Jeśli jeszcze nie zrobiliście swojego makowca – polecam ten przepis!
Autorka przepisu: Dorotus76
Składniki na biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na masę makową:
500 g maku
3 jajka, białka i żółtka oddzielnie
130 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka łagodnego miodu
2 łyżki cukru
4 łyżki oleju
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g posiekanych migdałów lub płatków migdałowych
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
Mak wieczór wcześniej zalać wrzącą wodą lub mlekiem, do pokrycia, wymieszać i odstawić. Kolejnego dnia odsączyć i dwukrotnie zemleć w maszynce.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę (można mikserem). Dodawać żółtka, jedno po drugim i dalej ucierać. Dodać zmielony mak, miód, olej, bakalie, ekstrat i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makową.
Formę o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 minut.
Gdy masa makowa się piecze przygotować biszkopt.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Przygotowane ciasto biszkoptowe wylać na gorącą masę makową. Piec dodatkowe 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto odwrócić, by biszkopt znajdował się na spodzie.
Wierzch udekorować cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą, jak lubicie.
Smacznego :)