Piernik wg Siostry Leonilli
P jak…
Jak po wczoraj? Czy każdy był grzeczny i dostał prezent? Mam nadzieję, że tak, a ja zapraszam do Ostrzeszowa na piernika i kawę…
… bo to ostatni piernik (chyba) na te święta wg Siostry Leonilli
P jak piernik
P jak prawdziwy
P jak polski
P jak puszysty
P jak przyprawiony korzennymi przyprawami
P jak przełożony powidłami
P jak pyszny!
Życzę wszystkim wspaniałego dnia świętowania Bożego Narodzenia, tak jak każdy to sobie wymarzył ; )
Źródło przepisu: Ciasta Siostry Leonilii
Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
1 szklanka kwaśniej śmietany (18%)
4 szklanki mąki
6 jaj
15 dag masła lub margaryny
1 łyżka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy do pierników
Masło utrzeć z cukrem, żółtkami, dodać roztopiony miód. Wszystko wymieszać z mąką, dodać sodę, przyprawę do piernika, śmietanę, ew. karmel, a na końcu pianę z białek i bakalie. Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem blachę o wymiarach 25×40 cm.
Piec około 1 godzinę w 180oC (do suchego patyczka).
Po upieczeniu i ostygnięciu piernik przełożyć powidłami śliwkowymi, polać polewą czekoladową i udekorować.
Smacznego!