Chleb żytni ze słonecznikiem
Mój R.stwierdził „ale pyszny chleb!”.
Lekko kwaskowaty, domowy wypiek z mąki żytniej, na zakwasie, z dodatkiem dużej ilość nasion słonecznika. O wiele lepszy od tego kupnego w sklepie.
Przepis bardzo prosty, obiecuję, że każdemu uda się go upiec, a zasmakuje na pewno! ; )
Źródło przepisu: Kotlet.tv
Składniki na 1 bochenek ok. 20 x 12 cm, czyli 1/2 kg:
zaczyn:
60 g zakwasu
90 g mąki żytniej (typ 2000)
90 g wody
ciasto właściwe:
zaczyn jw
280 g wody
100 g mąki żytniej (typ 2000)200 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka cukru
ok. 1/2 szklanki słonecznika
ewentualnie garść płatków owsianych (nie są konieczne)
Składniki zaczynu wymieszać, przykryć i odstawiam na około 8 godzin Po tym czasie do zaczynu dodaoć pozostałe składniki, wymieszać dokładnie. Przełożyć do foremki i pod przykryciem odstawićdo wyrastania na ok. 2 – 5 godzin.
Wstawić do nagrzanego do 230oC piekarnika i piec około 20 minut, zmniejszyć do 180oC i piec ok. 30-40 minut.
Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego! ; )