Chleb żytni ze słonecznikiem


 

Mój R.stwierdził  „ale pyszny chleb!”.


Lekko kwaskowaty, domowy wypiek z mąki żytniej, na zakwasie, z dodatkiem dużej ilość nasion słonecznika. O wiele lepszy od tego kupnego w sklepie.

Przepis bardzo prosty, obiecuję, że każdemu uda się go upiec, a zasmakuje na pewno! ; )


Źródło przepisu: Kotlet.tv

 

Składniki na 1 bochenek ok. 20 x 12 cm, czyli 1/2 kg:

zaczyn:

60 g zakwasu

90 g mąki żytniej (typ 2000)

90 g wody

ciasto właściwe:

zaczyn jw

280 g wody

100 g mąki żytniej (typ 2000)200 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)

szczypta soli morskiej

1 łyżeczka cukru

ok. 1/2 szklanki słonecznika

ewentualnie garść płatków owsianych (nie są konieczne)

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć i odstawiam na około 8 godzin Po tym czasie do zaczynu dodaoć pozostałe składniki, wymieszać dokładnie. Przełożyć do foremki i pod przykryciem odstawićdo wyrastania na ok. 2 – 5 godzin.

Wstawić do nagrzanego do 230oC piekarnika i piec około 20 minut, zmniejszyć do 180oC i piec ok. 30-40 minut.

Kroić po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego! ; )



Comments are closed.