Panna cotta waniliowa z konfiturą wiśniową
Pyszny włoski deser na sobotnie popołudnie. Należy przygotować śmietankę, mleko i cukier, żelatynę, najpierw podgrzać, następnie ostudzić, dobrze schłodzić i deser gotowy. U mnie z wiśniowym akcentem i bitą śmietaną.
Mojemu R. i mnie bardzo smakowało.
Polecam i życzę miłego dnia!
Źródło przepisu: Kwestia Smaku
Składniki, 4 większe porcje (lub 6 mniejszych):
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 ml śmietanki kremówki (dobrej jakości, płynnej, z kartonika,
UHT, 30% lub 36%)
250 ml pełnego mleka
80 g cukru
1 łyżka rumu (niekoniecznie)
1 łyżka białego wina (niekoniecznie)
Dodatkowo:
4 łyżki konfitury z wiśni + do dekoracji
bita śmietana
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
Dodać rum i wino, doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
Na spód każdej filiżanki włożyć 1/2 łyżki konfitury z wisni, wlać 3 łyżki gotowej mieszanki, wymieszać i odstawić do stężenia (zrobiłam tak na spodzie i na wierzch). Następnie wlać Mieszankę do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 – 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.
Udekorować śmietaną i konfiturą.
Smacznego