Babka orzechowa







„Rewelacja, to jedno z najlepszych Twoich wypieków” powiedział mój R. próbując babki orzechowej, którą zjadł prawie całą sam.

To rzeczywiście pyszna, puszysta, bardzo delikatna, do tego wilgotna, niemal rozpływająca się w ustach, z małymi kawałkami chrupiących orzechów.

Polecam na zbliżające się święta!

Miłego weekendu :)

 

Źródło przepisu: Moje Wypieki


Składniki:

250 g masła lub margaryny

pół szklanki wody

1 szklanka cukru (może być czubata)

1 cukier waniliowy (16 g)

1 szklanka mąki

1 szklanka zmielonych orzechów włoskich (lub innych)

3 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka (białka oddzielone od żółtek)

50 g posiekanych orzechów włoskich (lub innych)

2 płaskie łyżki kakao


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku. Zagotować (mieszając) do rozpuszczenia się cukru, natychmiast zdjąć z palnika. Przestudzić, masa może być lekko ciepła.
Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao – przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.

Do miksera wlać przestudzoną masę maślaną. Następnie wsypać przesiane składniki, dodać żółtka, posiekane orzechy – wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek, wymieszać delikatnie łyżką.

Formę na babkę o wysokości 10 cm i szerokości 23 cm (w najszerszym miejscu) , z kominkiem, wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 175ºC około 45 minut (czas jest tu bardzo różny w zależności od piekarnika, należy już wcześniej sprawdzać patyczkiem, czy nie jest surowa).

Ostudzić, posypać pudrem lub polać polewą.

Smacznego :)



Comments are closed.