Kajmakowa babka z prażonymi migdałami

 



 

Moja nowa faworytka wśród babek. 

O cudownym zapachu i smaku kajmaku, który jest dodany do składników na ciasto jak i do składników na polewę. Udekorowana podprażonymi płatkami migdałów na stole Wielkanocnym prezentuje się wspaniale!

Jest wilgotna, nieprzesłodzona, puszysta, delikatna i bardzo smaczna!

Polecam z czystym sumieniem ;-)

Życzę mokrego i wesołego Śmigusa Dyngusa!

Źródło przepisu: Słodka Pasja


Składniki:

5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)

3 łyżki cukru

sok z 1 cytryny

100 g masła

300 g masy krówkowej

180 g mąki pszennej

100 g skrobi ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Dodatkowo do dekoracji:

30 g płatków migdałowych, podprażonych 

 

Składniki na sos kajmakowy:

100 g masy krówkowej

3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Składniki wymieszać.

 

Wykonanie:

Masę krówkową i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, wbić po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.

Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkamoi migdałowymi.

Smacznego ;) 



Comments are closed.