Kajmakowa babka z prażonymi migdałami
Moja nowa faworytka wśród babek.
O cudownym zapachu i smaku kajmaku, który jest dodany do składników na ciasto jak i do składników na polewę. Udekorowana podprażonymi płatkami migdałów na stole Wielkanocnym prezentuje się wspaniale!
Jest wilgotna, nieprzesłodzona, puszysta, delikatna i bardzo smaczna!
Polecam z czystym sumieniem
Życzę mokrego i wesołego Śmigusa Dyngusa!
Źródło przepisu: Słodka Pasja
Składniki:
5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
3 łyżki cukru
sok z 1 cytryny
100 g masła
300 g masy krówkowej
180 g mąki pszennej
100 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo do dekoracji:
30 g płatków migdałowych, podprażonych
Składniki na sos kajmakowy:
100 g masy krówkowej
3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki wymieszać.
Wykonanie:
Masę krówkową i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, wbić po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.
Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkamoi migdałowymi.
Smacznego