Drożdżówka sypana z jabłkami i rabarbarem



Na majowy wypad zabieramy ze sobą pudełeczko z sypaną drożdżówką z jabłkami, rabarbarem (z ogrodu) i maślaną kruszonką. Bardzo proste i szybkie ciasto drożdżowe, które obiecuje, że nie zawiedzie nikogo – jest wilgotne, pięknie wyrośnięte i smakuje pysznie.

Jutro z rana ruszamy w góry, a Wy gdzie spędzacie swoją Majówkę?

Miłego odpoczynku ;-)

Źródło przepisu


Składniki na ciasto:

50 g drożdży świeżych

1/2 szkl. cukru

2 jajka

1/2 szkl. oleju

1/3 szkl. mleka

2 szkl. mąki pszennej

szczypta soli

3-4 jabłka lub inne owoce (ja dodałam jeszcze  rabarbar)


Składniki na kruszonkę:

1/4 kostki masła 

1/2 szkl. mąki pszennej

1/4 szkl. cukru


Do dużej miski pokruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, a następnie kolejno roztrzepane jajka, olej i mleko. Następnie wsypać mąkę i szczyptę soli.  Nie mieszać, tylko przykryć miskę ściereczką i odstawić na 3 godziny. W międzyczasie przygotować kruszonkę: masło posiekać nożem lub rozgnieść palcami z mąką i cukrem na okruszki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Po 3 godzinach składniki w misce wymieszać łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć do foremki 20 x 24 cm, na wierzchu ułożyć jabłka i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i piec ok. 40-45 minut.

Smacznego!



Comments are closed.