Drożdżówka sypana z jabłkami i rabarbarem
Na majowy wypad zabieramy ze sobą pudełeczko z sypaną drożdżówką z jabłkami, rabarbarem (z ogrodu) i maślaną kruszonką. Bardzo proste i szybkie ciasto drożdżowe, które obiecuje, że nie zawiedzie nikogo – jest wilgotne, pięknie wyrośnięte i smakuje pysznie.
Jutro z rana ruszamy w góry, a Wy gdzie spędzacie swoją Majówkę?
Miłego odpoczynku
Źródło przepisu
Składniki na ciasto:
50 g drożdży świeżych
1/2 szkl. cukru
2 jajka
1/2 szkl. oleju
1/3 szkl. mleka
2 szkl. mąki pszennej
szczypta soli
3-4 jabłka lub inne owoce (ja dodałam jeszcze rabarbar)
Składniki na kruszonkę:
1/4 kostki masła
1/2 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. cukru
Do dużej miski pokruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, a następnie kolejno roztrzepane jajka, olej i mleko. Następnie wsypać mąkę i szczyptę soli. Nie mieszać, tylko przykryć miskę ściereczką i odstawić na 3 godziny. W międzyczasie przygotować kruszonkę: masło posiekać nożem lub rozgnieść palcami z mąką i cukrem na okruszki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Po 3 godzinach składniki w misce wymieszać łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć do foremki 20 x 24 cm, na wierzchu ułożyć jabłka i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i piec ok. 40-45 minut.
Smacznego!