Babeczki budyniowe z rabarbarem



Na niedzielnym stole królowały delikatne, puszyste babeczki, z dodatkiem rabarbaru, przełożone kremem budyniowym – crème pâtissière. Smakowały pysznie, bo chyba każdy zna i uwielbia połączenie kwaskowatego rabarbaru i słodkiego kremu budyniowego ;-)

Naprawdę polecam i życzę słodkiego wieczoru!

Źródło przepisu: Dorotus76


Składniki na 12 babeczek:

120 g drobnego cukru do wypieków

55 g masła

1 duże jajko

180 ml jogurtu naturalnego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

170 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

150 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać jajko, zmiksować. Dodać jogurt, ekstrakt, zmiksować do połączenia. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. Dodać rabarbar, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Pomiędzy nie rozdzielić ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, wystudzić na kratce.

Po wystudzeniu odkroić górną część każdej babeczki, przełożyć wystudzonym budyniem. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Budyń waniliowy:

300 ml mleka

3 duże żółtka

50 g cukru z wanilią

20 g mąki pszennej

25 g skrobi ziemniaczanej

W garnuszku zagotować mleko. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.

Cukier utrzeć z żółtkami do białości, wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty.

Pastę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika, ostudzić, na czas studzenia przykryć folią spożywczą.

Smacznego :-).



Comments are closed.