Pleśniak z rabarbarem

 

 

Jedne z naszych ulubionych ciast w czasie rabarbarowego sezonu. Spód wykonany z kruchego, nie słodkiego ciasta, środek stanowi lekko kwaśnawy rabarbar, a wierzch zdobi słodka, krucha beza pokryta wiórkami startego ciasta.

Polecam, bo to bardzo szybkie i proste ciacho ;-)

Miłego dnia!

 

Autorka przepisu: Kulinarne Spotkania

Składniki:

300 g mąki pszennej ( 1 3/4 objętości kubka o pojemności 250 ml)

100 g cukru

3 jajka

3/4 kostki margaryny

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao (pominęłam)

500 g rabarbaru

 

Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Z mąki, margaryny, żółtek, 2 łyżek cukru i proszku do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części: jedna większa i dwie mniejsze, z czego jedną mniejszą część ciasta zagnieść z kakao (nie zrobiłam tego i zostawiłam jasne ciasto). Ciasto włożyć do zamrażalnika aby stwardniało. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć na tarce większą część jasnego ciasta. Rozłożyć rabarbar, zetrzeć mniejszą część ciasta jasnego. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce ciemne ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40 minut.

Smacznego!




Comments are closed.