Pleśniak z rabarbarem
Jedne z naszych ulubionych ciast w czasie rabarbarowego sezonu. Spód wykonany z kruchego, nie słodkiego ciasta, środek stanowi lekko kwaśnawy rabarbar, a wierzch zdobi słodka, krucha beza pokryta wiórkami startego ciasta.
Polecam, bo to bardzo szybkie i proste ciacho
Miłego dnia!
Autorka przepisu: Kulinarne Spotkania
Składniki:
300 g mąki pszennej ( 1 3/4 objętości kubka o pojemności 250 ml)
100 g cukru
3 jajka
3/4 kostki margaryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao (pominęłam)
500 g rabarbaru
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Z mąki, margaryny, żółtek, 2 łyżek cukru i proszku do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części: jedna większa i dwie mniejsze, z czego jedną mniejszą część ciasta zagnieść z kakao (nie zrobiłam tego i zostawiłam jasne ciasto). Ciasto włożyć do zamrażalnika aby stwardniało. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć na tarce większą część jasnego ciasta. Rozłożyć rabarbar, zetrzeć mniejszą część ciasta jasnego. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce ciemne ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40 minut.
Smacznego!