Ciasto makowo – bakaliowe

 

Macie czasem ochotę na coś mega makowego napakowanego bakaliami?

Jeśli tak, to ciasto dla Was ;-)

Bardzo szybkie, bezproblemowe, można do niego użyć gotowej lub domowej masy makowej. Bardzo wilgotne z dużą ilością bakalii. Po wystudzeniu można je udekorować gorzką bądź białą czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Pozdrawiam i życzę słodkiego popołudnia! :)

 

Składniki: 

800 g masy makowej (domowej dosłodzonej do smaku lub gotowej – kupnej)

7 jajek

1/3 szklanki mąki

po 1/3 szklanki: orzechów włoskich, suszonych moreli, śliwek kalifornijskich, rodzynek.

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

1/3 szklanki cukru

1/3 szklanki oleju

 

Białka ubić na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, a następnie dodać masę makową i bakalie. Dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.

Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i o wysmarowanych bokach masłem. Wylać masę i wyrównać wierzch.

Piec w 180oC przez 50 – 60 minut.

Smacznego!

Comments are closed.