Ciasto makowo – bakaliowe
Macie czasem ochotę na coś mega makowego napakowanego bakaliami?
Jeśli tak, to ciasto dla Was
Bardzo szybkie, bezproblemowe, można do niego użyć gotowej lub domowej masy makowej. Bardzo wilgotne z dużą ilością bakalii. Po wystudzeniu można je udekorować gorzką bądź białą czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Pozdrawiam i życzę słodkiego popołudnia!
Składniki:
800 g masy makowej (domowej dosłodzonej do smaku lub gotowej – kupnej)
7 jajek
1/3 szklanki mąki
po 1/3 szklanki: orzechów włoskich, suszonych moreli, śliwek kalifornijskich, rodzynek.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
Białka ubić na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, a następnie dodać masę makową i bakalie. Dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i o wysmarowanych bokach masłem. Wylać masę i wyrównać wierzch.
Piec w 180oC przez 50 – 60 minut.
Smacznego!