Muffinki kokosowe z polewą czekoladową
Muffinki dla fanów kokosa. Intensywnie kokosowe, delikatne, puszyste, wilgotne i smaczne. Polane z wierzchu polewą czekoladową sprawiają, że życie staje się słodsze
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Miłej niedzieli!
Składniki na 12 muffinek:
1 3/4 szklanki mąki
3/4 szklani cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki wiórek kokosowych
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki mleka
2 jajka
120 g roztopionego masła
Składniki na polewę:
100 g mlecznej czekolady
1 łyżka masła
wiórki kokosowe do dekoracji
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, w drugiej misce mieszamy mokre składniki: jogurt, mleko, roztopione masło, jajka. Następnie mieszamy zawartość obu misek i mieszamy do połączenia się składników.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i przekładamy ciasto do 2/3 wysokości każdego otworu.
Pieczemy w 180oC przez 20-25 minut (do suchego patyczka).
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem, połączyć składniki i polać ostygnięte muffinki. Udekorować z wierzchu wiórkami kokosowymi.
Smacznego!