Szarlotka wg przepisu Kasi Babci
Prawdą jest, że babcine przepisy są najlepsze – zawsze wychodzą i wszystkim smakują. Ta reguła sprawdziła się również i w tym przypadku.
Skorzystałam z przepisu Kasi Babci na szarlotkę na delikatnym, kruchym spodzie, z grubą warstwą prażonych jabłek z dużą ilością cynamonu, która rozpływa się w ustach.
Szczerze i gorąco polecam, bo szarlotka jest przepyszna!
Miłego popołudnia
Źródło przepisu: Słodkie Fantazje (z moją małą zmianą)
Składniki na ciasto:
400g mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
16g cukru waniliowego
3-4 łyżki mleka
160 g miękkiego masła
Składniki na nadzienie:
2 kg kwaśnych jabłek
1/3 szklanki cukru
16g cukru z prawdziwą wanilią
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (dałam 2 czubate łyżeczki)
40g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej (zastąpiłam budyniem waniliowym)
Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do niedużego rondla/garnka, dodać 1/4 szklanki wody i resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Poddusić, od czasu do czasu mieszając (jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeżeli jabłka są zbyt kwaśne można je jeszcze dosłodzić do smaku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki (oprócz mleka), wyrobić ciasto w robocie lub ręcznie około 5 minut. Ciasto będzie miękkie i lepiące, ja użyłam miksera i z ciastem bardzo dobrze się pracowało. Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta utworzyć kulę, przekroić na pół. Jedną połowę odłożyć na bok, drugą wylepić spód blaszki (u mnie o wymiarach 25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto ponakłuwać w paru miejscach widelcem.
Spód podpiec około 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłkowe nadzienie. Pozostałe ciasto wymieszać z 3-4 łyżkami mleka, aby stało się delikatnie lejące i wylać je na wierzch nadzienia jabłkowego.
Piec ok. 3-35 minut w temperaturze 180 stopni C. Wierzch powinien być zrumieniony. Wyjąć z piekarnika i odstawić w formie do przestudzenia.
Udekorować wierzch posypując szarlotkę cukrem pudrem.
Smacznego!