Kasza jęczmienna z pieczarkami

 

Dzisiaj mieliśmy pyszny obiad. Kasza z pieczarkami firmy SyS polana sosem pieczarkowym, udekorowana świeżym szczypiorkiem. Mojemu R. dodałam pieczonego kurczaka, był zachwycony ;)

Składniki na obiad:

kasza wg przepisu firmy Sys

sos pieczarkowy wg przepisu pieczarki mysi

 

Polecam ; )

 

 

Skład torebki:

kasza jęczmienna, pieczarki suszone (7%), cebula prażona (cebula, olej roślinny).


Sposób przygotowania:


1. Zawartość torebki dokładnie opłucz na sicie i osącz. Do garnka wsyp zawartość 1 torebki i pół łyżeczki soli oraz wlej 400 ml wody (2 objętości dania). Możesz dodać 1 łyżeczkę masła.

2. Doprowadź do wrzenia, często mieszając.

3. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 15 minut na minimalnym ogniu. Nie odkrywaj garnka! 

4. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 5 minut.

5. Dopraw do smaku.

 

Składniki na sos pieczarkowy:

200 g pieczarek

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

3 łyżki masła

1 łyżka mąki +3 łyżki wody

150 ml śmietany 12%

1 łyżeczka ziół prowansaldzkich

do smaku: sól, pieprz

 

W rondelku roztopić masło, dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę, zrumienić. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieczarki pokrojone w kostkę lub w cienkie paseczki. Dusić aż pieczarki odparują większość wody. Dodać śmietanę i rozpuszczoną w wodzie mąkę. Gotować aż sos zgęstnieje. Dodać zioła i doprawić do smaku.

Kaszę polać sosem pieczarkowym i posypać szczypiorkiem.

Smacznego!

 


Comments are closed.