Zawijany makowiec drożdżowy



 

Ciasto, które musi znaleźć się na stole w okresie świątecznym to koniecznie zawijany drożdżowy makowiec. To tradycja. Ciasto ma chrupiącą skórkę i pyszne nadzienie makowe napakowane ulubionymi bakaliami.

Lubicie?

Zapraszam!


Składniki na 2 strucle:

2 1/2 szklanki mąki (+ do podsypywania)

50 g świeżych drożdży

100 ml mleka

125 g roztopionego masła/margaryny

5 żółtek

5 łyżek cukru

szczypta soli

1/2 łyżki spirytusu

 

Składniki na masę makową:

500 g maku

ok. 250 ml mleka

250 ml wody

150 g cukru

2 łyżki miodu

50 g masła

3 białka

50 g rodzynków

50 g orzechów włoskich

skórki pomarańczowej – daj tyle ile lubisz :)

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i 100 ml ciepłego mleka. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić, ostudzić. Do wyrośniętych drożdży dodać resztę składników i wyrobić gładkie i nie lepiące do rąk ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia na około 1 godzinę.


Mak opłukać i sparzyć wrzącą wodą (najlepiej zrobić to wieczorem, dzień przed planowanym pieczeniem makowca). Odcedzić wodę, po czym mak zalać mlekiem z wodą w garnku i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Odcedzić i odcisnąć mak. Zmielić dwu lub trzykrotnie. Masło stopić. Zmielony mak przełożyć do garnka. Dodać masło, cukier, miód, drobno pokrojone orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i smażyć na małym ogniu około 15 minut, mieszając co jakiś czas. Masę ostudzić. Białka ubić na sztywno i dodać do masy.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą kulkę rozwałkować w kształcie prostokąta, nałożyć na środek mak (zostawiając wolne miejsce ok 2 cm od boków) i delikatnie zwinąć w rulon, boki podwinąć pod spód. Owinąć papier wokół makowca , zostawić trochę wolnego miejsca na wyrośnięcie ciasta (około 3 cm ). Papier zawinąć tak, aby złączenie było na spodzie makowca. 

Piec w 190oC około 35 – 40 minut

Ciasto można polać lukrem (u mnie cukier puder z sokiem cytrynowym)

Smacznego!





Comments are closed.