Ciabatta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i ziaren słonecznika
Witajcie w Nowym Roku!
Aby odpocząć od słodkości po świątecznym łasuchowaniu przygotowałam dla Was włoskie pieczywo – ciabattę z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i ziaren słonecznika.
Smakuje równie dobrze z kawałkiem ulubionej szybki jak i ze słodką konfiturą.
Składniki na bigę:
10 g świeżych drożdży
200 ml letniej wody
200 g mąki chlebowej (typu 750)
Dodatkowe składniki:
10 g świeżych drożdży
100 ml mleka, letniego
150 ml letniej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
300 g mąki chlebowej (typu 750)
150 g mąki pełnoziarnistej ( u mnie Lubelli)
1/2 szklanki ziaren słonecznika
Aby przygotować bigę należy wymieszać drożdże z wodą i odstawić 15 minut, następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 14-16 godzin. Najlepiej bigę przygotować wieczorem przed pójściem spać
Następnego dnia wymieszać drożdże z mlekiem – odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodać z resztą składników do bigi i dokładnie wyrabiać najlepiej mikserem z hakowatą końcówką około 10 minut aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Przykryć do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Dużą blachę (najlepiej od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, obsypać obficie mąką i wyłożyć ciasto. Rozdzierać ciasto palcami zanurzonymi w mące na mniejsze kawałki (nie przejmując się kształtem). Zostawić trochę miejsca (na wyrośnięcie) między bułeczkami i odstawić do napuszenia na 15 minut.
Piec w 220oC około 30 minut (do złotego koloru).
Smacznego!