Ciabatta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i ziaren słonecznika

 

Witajcie w Nowym Roku!

Aby odpocząć od słodkości po świątecznym łasuchowaniu przygotowałam dla Was włoskie pieczywo – ciabattę z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i ziaren słonecznika.

Smakuje równie dobrze z kawałkiem ulubionej szybki jak i ze słodką konfiturą.

 

 

Składniki na bigę:

10 g świeżych drożdży

200 ml letniej wody

200 g mąki chlebowej (typu 750)

 

Dodatkowe składniki:

10 g świeżych drożdży

100 ml mleka, letniego

150 ml letniej wody

3 łyżki oliwy z oliwek

1,5 łyżeczki soli

300 g mąki chlebowej (typu 750)

150 g mąki pełnoziarnistej ( u mnie Lubelli)

1/2 szklanki ziaren słonecznika

 

Aby przygotować bigę należy wymieszać drożdże z wodą i odstawić 15 minut, następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 14-16 godzin. Najlepiej bigę przygotować wieczorem przed pójściem spać ;)

Następnego dnia wymieszać drożdże z mlekiem – odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodać z resztą składników do bigi i dokładnie wyrabiać najlepiej mikserem z hakowatą końcówką około 10 minut aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Przykryć do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Dużą blachę (najlepiej od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, obsypać obficie mąką i wyłożyć ciasto. Rozdzierać ciasto palcami zanurzonymi w mące na mniejsze kawałki (nie przejmując się kształtem). Zostawić trochę miejsca (na wyrośnięcie) między bułeczkami i odstawić do napuszenia na 15 minut.

Piec w 220oC około 30 minut (do złotego koloru).

Smacznego!

Comments are closed.