Zupa buraczkowa z ziemniakami
Na niedzielną zupę do pieczarki mySi?
Dzisiaj buraczkowa z dużą ilością ziemniaków, która rozgrzewa i nadaje energii na całe popołudnie. Szybka i bardzo prosta do zrobienia. Zupę można również ugotować w wersji wegetariańskiej, gotując na bulionie warzywnym.
Zawsze najlepsza na drugi dzień.
Źródło inspiracji: Anna Ciesielska, Filozofia zdrowia
Składniki:
2-3 litry wody + trochę do uzupełnienia
szczypta tymianku i kurkumy
kawałek wołowiny lub cielęciny (ok 200g)
szczypta kminku
ok. 400 g buraków, startych na tarce
1/2 kg ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki imbiru
szczypte pieprzu cayenne
łyżeczka wegety
ocet lub sok z cytryny do smaku
szczypta majeranku
łyżeczka masła
łyżeczkę bazylii
sól, pieprz do smaku
Do 2-3 1 wrzącej wody wrzucić szczyptę tymianku i kurkumy, wołowinę lub cielęcinę z kością (wg uznania), kminek, gotować około 1,5 godziny. Następnie dodać obrane i starte buraczki na dużych oczkach tarki, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, drobno pokrojone cebule, 3 zgniecione ząbki czosnku. Dodać imbir, pieprz cayenne, wegetę, bazylię, ziele angielskie, gotować około 1 godz. (do miękkości), dodać sok z cytryny lub ocet do smaku, szczyptą majeranku, wyjąć kość, uzupełnić wrzątkiem, dodać masło, doprawić pieprzem i solą do smaku.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!