Tarta ze śliwkami i krem śmietanowym
Na niedzielny podwieczorek: tarta na kruchym cieście ze śliwkami (u mnie mrożonymi) oblane śmietanowym kremem z cynamonową nutą. Wierzch zdobi kratka posypana cukrem pudrem.
Skusisz się?
Składniki na ciasto:
300 g mąki
100 g cukru pudru
150 g masła
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
Składniki na krem:
330 g kwaśnej śmietany (18%)
100 g cukru
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
600 – 700 g śliwek (u mnie mrożonych)
cukier puder do dekoracji
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, aż powstanie gładka masa. Podzielić ciasto na 2 kulki 2/3 ciasta i 1/3, słodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Formę do tarty o średnicy 28-29 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tarta i wyłożyć dno rozwałkowaną wielką ilością ciasta. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kuleczkami ceramicznymi i podpiec w pierniku nagrzanym do 190oC przez 15-17 minut.
Formę wyjąć, posypać bułką tartą i wyłożyć na wierzch przekrojone na połówki śliwki. W misce wymieszać składniki na krem i wylać na owoce. Z reszty ciasta zrobić kratkę i wyłożyć na wierzch.
Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 40 minut (aż wierzch będzie złotego koloru).
Zostawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem i kroić na trójkąty.
Smacznego!