Chałka drożdżowa z makiem
Czy można zakochać się w smaku pieczywa?
Można!
Pod warunkiem, że powstaje w zaciszu Twojej kuchni, jest wyrabiane Twoimi rękoma, rośnie na Twoich oczach i pieczę się w Twoim piekarniku, co Ty na to?
Dzisiaj proponuję pyszną, drożdżową, pszenną chałkę, posypaną makiem. Puszysta, z chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem. U mnie z masłem i konfiturą.
Dajcie się rozkochać i upieczcie swoją chałkę – miłego dnia ; )
Źródło przepisu: Kwestia Smaku
Przepis na 2 chałki:
1 szklanka ciepłej wody
25 g świeżych drożdży (lub 8 g suszonych)
5 średnich lub dużych żółtek (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki oleju roślinnego
3 – 5 łyżek cukru (lub 2 – 3 łyżki miodu)
1 cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii – opcjonalnie
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej, do wypieków drożdżowych lub białej chlebowej)
1 płaska łyżeczka soli
jajko do posmarowania
mak i sezam do posypania (lub tylko jeden z nich)
W dużej misce wymieszać ciepłą wodę z drożdżami. Dodać żółtka (ocieplone, nie prosto z lodówki), olej, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać widelcem roztrzepując żółtka. Dodać przesianą mąkę oraz sól. Mieszać składniki drewnianą łyżką przez 2 minuty. Następnie odstawić na 5 minut aby ciasto odpoczęło. Wyrabiać łyżką jeszcze przez 4 minuty.Ciasto można wyrabiać mikserem: w pierwszym etapie – wolno mieszadłem, a w drugim – hakiem na średnio niskich obrotach.
Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę, posypać z wierzchu mąką i powygniatać przez 1 – 2 minuty, dodając trochę więcej mąki w razie potrzeby, gdyby ciasto się lepiło. Powinno być miękkie, delikatne i nie powinno się kleić. Uformować kulę i włożyć ją do posmarowanej oliwą dużej miski. Przykryć folią i wstawić do lodówki na na noc lub na maksymalnie 4 dni.
Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Przekroić na 2 równe części (2 bochenki), każdą część podzielić na 5 równych części. Każdą cząstkę rozwałkować w dłoniach na wałek o długości około 25 cm.
Zlepić wałki przy jednym końcu i zacząć zaplatać je w warkocz. Nadać numery wałkom od 1 do 5 rozpoczynając od lewej strony. Zwijać warkocz według następującej reguły: 1 na 3, 2 na 3, 5 na 2. Powtarzać aż do końca wałków, końce zlepić.
Warkocz przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki wody i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia. Resztę jajka zachować.
Jeszcze raz posmarować jajkiem i posypać mieszanką maku i sezamu. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny (dla chałki na drożdżach świeżych) i 1 godzinę (dla chałki na drożdżach suszonych). Piekarnik nagrzać do 175 – 180 stopni C. Wstawić chałki i piec przez około 40 minut aż wierzch i spód będą ładnie zrumienione. Przed pokrojeniem całkowicie ostudzić na metalowej kratce.
Smacznego!