Babeczki cytrynowe z czekoladą
Babeczki cytrynowe, z zewnątrz chrupiące, wewnątrz niesamowicie delikatne i puszyste, nie za suche, jak dla mnie idealne! Wierzch każdej zdobi gorzka czekolada. Wspaniale sprawdzą się jako dodatek do śniadania lub jako szybki deser do kawy ; )
Lubisz to?
Składniki na 12 sztuk:
200 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
1 duże jajko
100 g cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 ml mleka
100 g masła rozpuszczonego
sok z 1 cytryny
50 g gorzkiej czekolady, pokrojonej
Suche składniki: mąki, cukier, proszek, sodę wymieszać w jednej misce, w drugiej wymieszać mokre: jajko, mleko, masło, sok z cytryny i połączyć zawartości obu misek, mieszając łyżką do połączenia się składników (nie za długo).
Przygotować formę do muffinek, wyłożyć papilotkami i nakładać do każdego otworu ciasto do 2/3 wysokości.
Wierzch każdej babeczki posypać gorzką czekoladą.
Piec w 190oC ok 20-22 minuty (do złotego koloru).
Smacznego!