Batoniki zbożowe
Po pączkowym obżarstwie czas na coś zdrowego! Lubicie batoniki zbożowe? Kupujecie je?
Jeśli tak to od dziś możecie zrobić je we własnej kuchni, w bardzo prosty, szybki, a przede wszystkim zdrowy sposób! Wystarczą płatki owsiane, otręby, ziarna słonecznika, migdały, żurawinę, masło, cukier i miód. Możecie eksperymentować i dodawać własne ulubione składniki.
Dacie się na mówić na batonika?
Obiecuję, że Wam zasmakują!
Następne będą maczane w czekoladzie – już sobie obiecałam
Składniki:
220 g płatków owsianych
40 g otrębów żytnich
100 g łuskanego słonecznika
120 g suszonej żurawiny
100 g migdałów obranych
120 g masła
170 g miodu
80 g ciemnego cukru
szczypta soli
Przygotować blaszkę o wymierach 25 x 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać na blaszke płatki owsiane, otręby i piec w piekarniku przez 15 minut w 160oC.
Słonecznik i migdały uprażyć oddzielnie na patelni na lekko złoty kolor. Odstawić.
W garnku rozpuścić, masło, miód, cukier i gotować około 10 minut, aby powstał karmel. Dodać płatki owsiane, otręby, słonecznik, migdały, żurawinę, sól, wymieszać łyżką do połączenia się składników. Masę przełożyć na tę samą blaszkę na której prażyliśmy migdały i słonecznik. Wyrównać ręką lub łyżką.
Piec w 170oC około 25-30 minut (do złotego koloru).
Ostudzić i pokroić na prostokąty. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!