Sernik marmurkowy
Jeden z lepszych serników, jakie ostatnio upiekłam. Klasyczny nowojorczyk w piękne czekoladowe esy – floresy, upieczony na ciasteczkowym spodzie. Dzięki dodatkowi śmietany i pieczeniu z parą wodną sernik rozpływa się w ustach – jest aksamitny, wilgotny, gładki i niebiańsko pyszny. Banalny, prosty i szybki przepis, w którym każdy się zakocha kto nie lubi suchych serników ; )
Jeśli nie macie pomysłu na Walentynkowy deser, może go wypróbujecie?
Miłego dnia!
Składniki na spód:
200 g ciasteczek zbożowych
3 łyżki kakao
100 g masła
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z kakao i roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i delikatnie obsypać mąką. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
700 g sera
250 g kwaśnej śmietany 18%
3 duże jajka
150 g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
Dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady (jeśli wolicie bardzo słodko możecie dać czekoladę mleczną, albo wymieszać pół na pół)
Składniki na polewę:
100 g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości i połączenia się składników (nie za długo!).
Na masę ciasteczkową wylać 3/4 masy serowej.
Do 1/4 dodać roztopioną (ja roztapiam swoją w mikrofalówce) czekoladą i wymieszać. Łyżką wykładać kleksy na masę serową. Końcówką od widelca włożyć w masę serową i wymieszać kilka razy na kształt ósemki, aby w masie powstały esy floresy.
Piec w 180oC przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec kolejne 50 minut. Należy piec z parą wodą, czyli razem z sernikiem (który idzie na środkową kratkę piekarnika) wkładamy na dno żaroodporne naczynie z wrzącą wodą.
Po tym czasie pieczenia wymieszać składniki na polewę. Formę wysunąć z piekarnika, na wierzchu rozprowadzić równo polewę i zapiekać kolejne 15 minut.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Kiedy sernik będzie zimny włożyć do lodówki i schładzać najlepiej całą noc.
Przed podaniem wierzch oprószyć kakao.
Smacznego!