Panna cotta z sosem czekoladowym
Panna cotta – deser pochodzący z Włoch, ale nie trzeba jechać aż tak daleko, aby rozkoszować się jego smakiem, bo w szybki i prosty sposób możesz go zrobić w swojej kuchni. Wystarczy pogrzać śmietanę kremówkę z mlekiem, dodać cukier, żelatynę, poczekać aż masa stężeje w lodówce i gotowe! U mnie podana w Walentynki z sosem czekoladowym. Idealne połączenie słodkiej śmietanki z gorzką czekoladą, bo przecież wszyscy wiedzą, że przeciwieństwa się przyciągają ; )
Miłego dnia
Składniki na 2 duże porcje:
200 ml śmietany kremówki
100 ml pełnotłustego mleka
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru
1 łyżka białego wina
Składniki na sos czekoladowy:
3 łyżki śmietany kremówki
3 kostki gorzkiej czekolady
W mleku wymieszać żelatynę i zostawić do napęcznienia na 15 minut. Do małego garnuszka wlać śmietanę, wino i dodać cukier, mieszając podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała się rozpuści.
Przygotować 2 duże naczynka (u mnie z falbanką z Duki). Przelać po równo do każdego gotową śmietankę. Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki na około 4 – 5 godzin, lub na całą noc do całkowitego stężenia.
Aby wyjąć pannę cottę z foremek wystarczy włożyć ją na mała chwilę do większego naczynia z gorącą wodą i przełożyć na talerzyk.
Przygotować sos: W małym garnuszku podgrzać śmietankę, kiedy będzie parowała dodać czekoladę i mieszać energicznie do całkowitego rozpuszczenia.
Polać deser i podawać.
Smacznego!