Mini rogaliki krucho – drożdżowe


Rogaliki wręcz idealne!

Krucho – drożdżowe nadziane konfiturą różaną. Z przepisu wychodzi około 45 mini kruchych, delikatnych rogaliczków – idealnych na jeden kęs! Ciasto nie jest za słodkie, dlatego polecam je delikatnie polukrować.

Takie rogaliki mogłabym jeść codziennie, a Wy?

 

Miłego dnia ; )


Składniki:

500 g mąki pszennej

250 g masła

200 g kwaśnej śmietany (18%)

1 łyżeczka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

60 g świeżych drożdży

+ słoik ulubionej konfitury/powideł/marmolady 

 

W misce połączyć drożdże, cukier i 2 łyżki śmietany. Połączyć składniki i odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).

Mąkę połączyć z masłem, dodać wyrośnięty zaczyn, cukier waniliowy i resztę śmietany. Zagnieść gładkie ciasto. Miskę włożyć do lodówki na całą noc przykrywając folią.

Następnego dnia ciasto podzielić na 5 części, z każdej wyciąć okrąg i dzielić go na trójkąty. Na wierzch każdego położyć nadzienie i zwijać w zgrabny rogalik.

Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180oC około 20 minut do lekko złotego koloru.

Polukrować lub posypać cukier pudrem.

Smacznego!


Comments are closed.