Babeczki czekoladowe z bananem
Dzień dobry!
Do porannej kawy babeczki czekoladowe z plasterkami banana. Puszyste, wilgotne, intensywnie czekoladowe, bo z dodatkiem gorzkiej czekolady i kakao. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.
Lubicie?
Ja bardzo!
Słodkiego dnia ; )
Składniki na 12 babeczek:
200 g mąki
50 g startej gorzkiej czekolady
3 jajka
80 g roztopionego masła
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
120 ml mleka
Dodatkowo:
1 duży banan
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, cukry, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej wymieszać: masło, mleko, roztrzepane jajka i startą na małych oczkach tarce czekoladę. Zawartość obu misek połączyć nie mieszając zbyt długo – tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do 2/3 wysokości zagłębienia.
Banana obrać i pokroić na pasterki.
Na wierzch poukładać po 1 lub dwa plasterki banana.
Piec w 180oC około 20-25 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!