Zupa grochowa z ziemniakami i wyjątkowy prezent
Mam wspaniały zawód! Niedawno dostałam od mojej pacjentki, pani Urszuli wyjątkowy prezent – książkę „Zupy Świata” z dedykacja dla pieczarki mySi dzięki takim chwilom jestem pewna, że dobrze wybrałam swoją życiową drogę i pragnę pomagać ludziom.
Teraz na pewno nie będę miała problemu z brakiem pomysłu na obiad. W książce jest aż 1963 przepisów na zupy z każdego zakątka świata.
Jeśli jeszcze nie wicie co robić na pierwsze danie może zrobicie zupę grochową z ziemniakami?
Jest pyszna!
Polecam i życzę miłego dnia
Składniki:
1,5 litra wywaru z kości i warzyw
1 szklanka grochu (użyłam łuskanego)
3 – 4 ziemniaki
cebula
10 dag wędzonego boczku
1 – 2 łyżki mąki
10 dag kiełbasy
sól, pieprz
czosnek i majeranek do smaku
Groch zalać zimnym wywarem, zagotować i gotować na małym ogniu około 40 minut. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do grochu i ugotować do miękkości. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, kiełbasę pokroić w półplasterki z przyprawami, dodać do zupy, chwilę podgotować, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!