Sernik z ciasteczkami
Witajcie!
Mam dla Was idealny przepis na weekendowe ciacho do kawy
Specjalnie wyłączyłam stoper, aby sprawdzić ile czasu zajmie mi przygotowanie sernika – bez schładzania spodu i pieczenia trwało to dokładnie 10 minut! Do sernika użyłam sporą ilość ciasteczek 180 g owsianych + 230 g ciasteczek PrycyPałki, które znajdują się w spodzie, w masie serowej i zdobią z bitą śmietaną wierzch ; )
Sernik jest delikatny i wilgotny, czyli taki jaki lubimy
Pozdrawiam!
Składniki na spód:
180 g ciasteczek owsianych
50 g ciasteczek tego typu: klik, klik
100 g masła
Składni na masę serową:
600 g masy serowej
3 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
100 g ciasteczek tego typu: klik, klik
Składniki na dekorację:
250 ml śmietany kremówki (30%)
1 łyżeczka cukru pudru
80 g ciasteczkek tego typu: klik, klik
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i delikatnie obsypać mąką. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W misce roztrzepać widelcem jajka, dodać cukier, mąkę pszenną i twaróg. Połączyć dokładnie składniki. Ciasteczka pokroić na mniejsze kawałki i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać łyżką i przelać na ciasteczkowy spód.
Piec 1 godzinę w 170oC. Ostudzić w piekarniku, a następnie całą noc w lodówce.
Następnego dnia ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch sernika, a boki udekorować pokrojonymi ciasteczkami.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!