Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną
Puszyste, delikatne czekoladowe ciasto przełożone i udekorowane warstwą bitej śmietany i bananów skropionych sokiem z cytryny.
Lubicie takie połączenia?
Jeśli tak zdążycie zrobić ciasto jeszcze dzisiaj np. do popołudniowej kawy.
Miłego dnia!
Składniki:
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 małe lub 3 duże jajka
200 g cukru
90 ml oleju
70 ml mleka
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
300 ml śmietany kremówki 30%
1 1/2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
4 banany
kakao do posypania
sok z jednej cytryny do skropienia bananów
Całe jajka wbić do miski, dodać cukier i zmiksować (około 6-7 minut) na puszystą masę. Następnie dodać na przemian olej i mleka. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do reszty składników i zmiksować na gładką masę.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem, obsypać mąką i przelać ciasto.
Piec w 200oC około 35-40 minut (do suchego patyczka).
Ostudzić i przekroić na 2 blaty.
2 banany obrać, pokroić na pół wzdłuż i wszerz. Skropić sokiem z cytryny (te banany będą w środku ciasta).
Resztę bananów pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny i odstawić do dekoracji.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i żelatynę, zmiksować.
Na pierwszy blat wyłożyć 2 łyżki śmietany kremówki, wyrównać na wierzchu, na to poukładać banany, wyłożyć 3/4 śmietany. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę śmietany, udekorować plasterkami bananów. Wierzch posypać kakao.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!