Domowe masło orzechowe i o Zielonym Nurcie
Po co kupować masło orzechowe skoro można je zrobić w szybki, prosty i zdrowy sposób w swojej kuchni. Wystarczy około 20 minut, aby cieszyć się jego smakiem. Potrzebne nam będą: orzeszki ziemne, dobrej jakości olej roślinny, miód i troszkę soli, następnie trzeba wszystko zmiksować i gotowe. Proste, prawda?
Od dzisiaj nie kupuję już gotowych słoiczków z masłem orzechowym, bo co swoje to zdrowe! Zachęcam Was do wypróbowania przepisu!
Miłej niedzieli!
Składniki na małe 2 słoiki masła orzechowego:
400 g orzeszków ziemnych
4 łyżki oleju ze słonecznika (u mnie firmy Zielony Nurt)
1 łyżeczka soli
2 łyżki miodu
Orzeszki podpiec na złoty kolor na patelni, ostudzić. Orzeszki wrzucić do malaksera, dodać sól, olej ze słonecznika, miód i miksować około 10 minut aż powstanie gładka masa. Gotowe masło przechowywać do słoika, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Informacje na temat oleju ze słonecznika.
„Olej słonecznikowy pozyskujemy z najwyższej jakości ziaren słonecznika tłoczonych na zimno. Unikalna technologia zachowuje w pełni walory smakowe oraz zdrowotne naszego oleju. Charakteryzuje go bogactwo kwasów wielonienasyconych oraz witaminy E, które w dużej mierze są odpowiedzialne za obniżenie poziomu cholesterolu oraz wspomaganie i stymulowanie naszego układu odpornościowego. Olej słonecznikowy ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce, stosowany na skórze ogranicza powstawanie zmarszczek oraz utrzymuje nawilżanie skóry.
Należy stosować go na zimno jako dodatek do surówek , oraz potraw duszonych i gotowanych. Nie należy go podgrzewać do temperatury 100 stopni.Bez dodatku konserwantów. Trzymać w chłodnym miejscu z dala od źródeł światła.”
Więcej na temat olei zapraszam na stronę: Zielony Nurt