Naleśniki kukurydziane
Nieco inne w smaku niż tradycyjne naleśniki. Co na pewno jest lepsze? Mają piękny żółty kolor.
U mnie były faszerowane szpinakiem z serem feta, zapiekane pod warstwą żółtego sera, ale zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam ich sfotografować.
Miłego dnia
Składniki na 12 naleśników:
1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
2 jajka
2 duże łyżki oleju kukurydzianego (u mnie firmy Biolevita)
szczypta soli
+ olej do smażenia
Wszystkie składniki zmiksować mikserem (ok. 2 minuty) i odstawić ciasto na 30 minut.
Smażyć na patelni wysmarowanej małą ilością oleju na złoty kolor.
Smacznego!
Do naleśników użyłam oleju kukurydzianego firmy Biolevita.
Zachęcam do przeczytania i odwiedzenia strony: klik, klik
Uzyskiwany jest z kiełków kukurydzy, jego pomarańczowa barwa wskazuje, że tłoczony jest metodą na zimno.Olej kukurydziany przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowio oraz jest swoistym panaceum na procesy starzenia się. Zawdzięcza to dużej zawartości witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.Polecany jest przy wzmożonym wysiłku fizycznym, ponieważ korzystnie wpływa na układ mięśniowy i naczyniowy. Po otwarciu saszetki wyraźny zapach kukurydzy sprawia, że przyrządzane potrawy będą odznaczały się iście meksykańskim temperamentem!