Ciasteczka krucho – drożdżowe



 

Bardzo dobre krucho – drożdżowe ciasteczka w kształcie wiatraczków z kleksem z marmolady różanej. Delikatne, nie za słodkie – dla mnie jedne z lepszych!

Uwaga! Jak się spróbuje jednego wiatraczka sięga po kolejnego i po kolejnego, aż trudno się powstrzymać jeszcze przed kolejnym ; -)

Przepis z zeszytu Mamy.

 

Składniki:

750 g mąki pszennej

5 żółtek

200 g śmietany 18%

2 kostki margaryny (500 g)

50 g drożdży

2 łyżeczki cukru 

+ marmolada różana


Drożdże wymieszać z cukrem aż całkowicie się rozpuszczą. Dodać resztę składników, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkować na około 3 mm, kroić na kwadraty o boku 7 cm. Naciąć każdy róg i zawinąć do środka tworząc wiatraczek, na środek dać łyżeczkę marmolady Piec 190oC w na złoty kolor (około 20 minut). Po upieczeniu można polukrować.

Smacznego :-)




Comments are closed.