Pszenne bułki z ziołami
Myślicie, że upieczenie domowych bułek jest trudne? Nic bardziej mylnego! Są bardzo proste w przygotowaniu, a ich smak i zapach rozchodzący się podczas pieczenia nie zastąpi tych kupnych za żadne skarby świata. Dodajemy do nich co tylko chcemy, dzisiaj proponuję z ziołami i czosnkiem. Są chrupiące z zewnątrz, puchate i miękkie wewnątrz. U mnie posmarowane masłem, białym serem, z jajkiem, pomidorem i rzeżuchą, mniam, mniam
A Wy co macie dzisiaj na śniadanie?
Miłego dnia!
Składniki na zaczyn:
10 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
100 g mąki pszennej chlebowej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć szczelnie folią i zostawić w ciepłym miejscu na całą noc.
Składniki na ciasto właściwe:
450 g mąki pszennej
3 łyżki ziół prowansalskich
10 g drożdży
3 ząbki czosnku
120 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na 15 minut. W międzyczasie przesiać do miski mąkę, dodać zioła, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszać. Następnie dodać zaczyn i rozczyn z poprzedniego dnia, olej i wyrobić mikserem lub ręką gładkie i nieklejące się ciasto (można trochę podsypać mąką, ale nie za dużo).
Ciasto zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt kwadraty i pociąć na mniejsze 9 kwadratów. Układać na blaszy (tej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić do napuszenia na 30-40 minut.
Piec w 200oC około 20 minut (do złotego koloru).
Studzić na kratce.
Smacznego!