Zupa pomidorowa, szybka i pyszna
Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Wyczerpały się Wam rezerwy energii? Jeśli tak to proponują pyszną zupę pomidorową. Intensywnie warzywną i dodatkiem ziół i czosnku.
Z wierzchu udekorowana kleksem śmietany, możną ją podawać z ulubionymi dodatkami ryżem lub makaronem.
Palce lizać!
Mój przepis
Składniki na 4 porcje:
1 duża cebula lub 2 małe
5 ząbków czosnku
1 puszka pomidorów bez skórek
500 ml passaty pomidorowej
500 ml bulionu warzywno – mięsnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła
1 łyżka oleju
przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, sól, odrobina pieprzy cayenne, szczypta imbiru
Do podania:
śmietana 18%
ewentualnie makaron
W dużym garnku roztopić masło, dodać olej, na to pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do złotego koloru, dodać pomidory z puszki, gotować 10 minut. Następnie dodać bulion warzywny i passatę pomidorową. Doprawić ziołami, gotować kolejne 30 minut. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem.
Dekorować kleksem śmietany.
Smacznego!