Sernik waniliowy z czekoladową kratką



 

Rozpływający się w ustach, jedwabisty sernik waniliowy z dodatkiem kwaśnej śmietany, pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest aksamitny, kremowy i równy jak stół. Upieczony na ciasteczkowym spodzie (moim ulubionym, z ciasteczek zbożowych) i udekorowany czekoladową kratką bardzo dobrze prezentuje się na stole. 

Musicie spróbować! Nie pożałujecie ; )

 

Składniki na spód:

180 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie

50 g masła

 

Składniki na masę serową:

800 g sera 3-krotnie zmielonego 

3 jajka

2/3 szklanki cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego

1 laska wanilii

200 g śmietany 18%

 

Dodatkowo:

150 g śmietany 18%

1 łyżka cukru pudru

6 kostek mlecznej czekolady do dekoracji

 

Ciasteczka zmielić w blenderze. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

W misce zmiksować jajka z cukrem (około 2 minuty mikserem), dodać śmietanę, twaróg, a na koniec przesiany przez sitko budyń i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, dokładnie wymieszać. 

Masę powoli wylać na schłodzony spód.

Piec w kąpieli wodnej*w 230oC przez 15 minut, następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 120oC i piec kolejne 60 minut. Na koniec pieczenia wymieszać śmietanę z cukrem pudrem, wyjąć sernik z piekarnika na wierzchu rozprowadzić masę śmietanową i zapiekać kolejne 10 minut. Wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek ostudzić sernik. Następnie włożyć sernik na całą noc do piekarnika, aby całkowicie stężał.

Następnego dnia udekorować sernik roztopioną czekoladą.

Smacznego! :)

 

*Równocześnie wkładając do piekarnika sernik wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą na spód piekarnika.




Comments are closed.