Grissini ziołowo – czosnkowe



 Bardzo lubię grissini, po pierwsze za ich smak, po drugie za prostote, a po trzecie za możliwość eksperymentowania z przepisami i dodatkami. Dzisiaj z ziołami i czosnkiem. Idealne do schrupania, nawet jako przekąska w ciągu dnia.

Chrup, chrup.

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki ciepłej wody

30 g świeżych drożdzy

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli 

30 ml oliwy z oliwek (u mnie firmy Biolevita)

2 ząbki czosnku

2 łyżki ziół prowansalskich


W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem, ostawić na 15 minut. Do mąki dodać gotowy rozczyn, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła i 25 ml oliwy, wyrobić gładkie, nieklejące się do rąk ciasto. Odstawić na 45 – 60 minut do podrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem. Z wyrobionego ciasta formować paluszki o takiej samej grubości i długości i układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec pozostałą oliwą przesmarować paluszki. 

Piec w 220oC około 10 minut (do złotego koloru).

Smacznego!



Oliwa pierwszego tłoczenia, uzyskiwana jest dzięki mechanicznemu tłoczeniu oliwek na zimno. W konsekwencji uzyskujemy olej roślinny o łagodnym smaku i zapachu.

Najlepsze gatunki oliwy spożywczej – extra virgin – pochodzą m.in. z Hiszpanii, którą Państwu proponujemy. Jakość oliwy powoduje że nadaje się wyłącznie do spożywania na zimno, zachowując tym samym swoje naturalne witaminy (A i E ) i minerały (fosfor, potas, żelazo), które wspomagają jej działanie zdrowotne.
Oliwa z oliwek extra virgin bogata jest w tłuszcze jednonienasycone, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, a równocześnie podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Polecana jest w profilaktyce miażdżycy i chorób serca.
Ponadto oliwa z oliwek ma działanie ochronne na błonę śluzową żołądka i jelit. Pomaga również przy kłopotach z zaparciami.

Po więcej na temat firmy Biolevita i olejów w saszetkach zapraszam na stronę: klik, klik

Comments are closed.