Tarta z brzoskwiniami i bezą

 

Bardzo szybka i prosta tarta na kruchym cieście, z mrożonymi brzoskwiniami (w sezonie koniecznie użyć świeżych!) z chrupiącą, słodką bezą.

Słodkiego dnia ; )


Składniki na ciasto:

250 g mąki

125 g masła

3 żółtka

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

700 g mrożonych brzoskwiń (w sezonie świeżych)

3 białka

3/4 szklanki cukru

 

Zagnieść wszystkie składniki na ciasto i schłodzić 30 minut w lodówce. Formę na tartę o średnicy 28 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wyłożyć schłodzonym ciastem.

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Odłożyć. Ciasto Ponakłuwać widelcem, wierzch posypać bułką tartą poukładać przekrojone na pół owoce i wyłożyć na brzoskwinie pianę.

Piec w 180oC około 30 – 40 minut (do złotego koloru bezy).

Studzić na zewnątrz piekarnika.

Smacznego ; )

 

Comments are closed.