Tarta z brzoskwiniami i bezą
Bardzo szybka i prosta tarta na kruchym cieście, z mrożonymi brzoskwiniami (w sezonie koniecznie użyć świeżych!) z chrupiącą, słodką bezą.
Słodkiego dnia ; )
Składniki na ciasto:
250 g mąki
125 g masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
700 g mrożonych brzoskwiń (w sezonie świeżych)
3 białka
3/4 szklanki cukru
Zagnieść wszystkie składniki na ciasto i schłodzić 30 minut w lodówce. Formę na tartę o średnicy 28 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wyłożyć schłodzonym ciastem.
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Odłożyć. Ciasto Ponakłuwać widelcem, wierzch posypać bułką tartą poukładać przekrojone na pół owoce i wyłożyć na brzoskwinie pianę.
Piec w 180oC około 30 – 40 minut (do złotego koloru bezy).
Studzić na zewnątrz piekarnika.
Smacznego ; )