Baranek Wielkanocny

 

 

Dekoracyjny baranek Wielkanocny z cytrynowej, delikatnej, puszystej babki piaskowej. Do zrobienia baranka potrzebujemy formę o odpowiednim kształcie – należy ją dokładnie wysmarować masłem i obtoczyć bułką tartą. To szybki i prosty sposób na słodką dekorację świątecznego stołu lub jako dodatek do święconki.

Miłego poniedziałku Wielkanocnego ; )

 

Składniki:

1 opakowanie budyniu cytrynowego bez cukru 38g (lub mąki ziemniaczanej)

100 g mąki pszennej

50 g cukru

1 łyżeczka do pieczenia

50 g masła

3 jajka

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka jedno po drugim w minutowych odstępach i miksować. Dodać mąkę z budyniem przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenie się składników.Formę na baranka dokładnie wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i spiąć formę. Przelać ciasto w 180oC około 45-50 minut (do suchego patyczka).Całkowicie ostudzić i wyjąć baranka. 

Smacznego!

Comments are closed.