Domowe rogaliki z konfiturą
Uwielbiam rogaliki! Najlepiej żeby były delikatnie, kruche, maślane, nie za suche, koniecznie z konfiturą i polane z wierzchu lukrem.
A jakie są Wasze ulubione?
Składniki:
300 g mąki
100 g śmietany 18%
80 g masła
25 g świeżych drożdży
2 łyżki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
+ konfitura (u mnie z owoców leśnych)
Drożdże wymieszać w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Zostawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać masło, śmietanę, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn i wyrobić gładkie i nie klejące się do rąk ciasto. Ciasto włożyć do miski. przykryć lnianą ściereczkę i ostawić na 1 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wycinać okręgi, następnie kroić na trójkąty, na szerszy koniec nakładać konfiturę i zawijać. Układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do napuszczenia na 20 minut.
Piec w 180oC przez 15 – 17 minit (do złotego koloru).
Po ostygnięciu można polukrować.
Smacznego!