Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Bardzo lubię risotto, za to że jest szybkie i proste do zrobienia, a do tego bardzo dobrze smakuje. Koniecznie do jego zrobienia używam specjalnego ryżu do risotto typu arborio. Dzisiaj ze smażonymi pieczarkami i kurczakiem, przygotowane z dodatkiem białego wina i domowego bulionu.
Palce lizać!
Składniki:
250 g ryżu do risotto arborio
100 ml wytrawnego białego wina
1000 ml bulionu warzywnego
500 g pieczarek
600 g piersi z kurczaka
1 duża cebula
2 cebule dymki
5 łyżek oleju z pestek winogron (u mnie firmy Oleofarm )
4 łyżki masła
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki i smażyć na łyżce masła. Ostawić na bok.
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w małą kostkę, doprawić solą i pieprzem, smażyć na 2 łyżkach oleju. Odstawić.
Cebulę i cebule dymi (bez szczypiorku) drobno posiekać, zeszklić na 3 łyżkach masła i 3 łyżkach oleju, smażyć 3 minuty. Wsypać ryż i podsmażać około 2 minuty, wlać białe wino. Dusić do momentu, gdy płyn odparuje. Następnie dodać małymi porcjami gorący bulion i cały czas delikatnie mieszać, aż ryż będzie gotowy (około 17-20 minut). Pod koniec gotowania dodać podsmażone pieczarki, kurczaka, posiekany szczypiorek od cebuli dymki, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Udekorować świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!