Surówka z kapusty pekińskiej i orzechów włoskich

 

Pyszna, bardzo prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem kwaśnego jabłka, ogórka, rzeżuchy, orzechów i jogurtowego sosu. Wszystkie składniki bardzo dobrze ze sobą smakują.

Polecam jako dodatek do pieczywa lub obiadu :)

Miłego dnia ; )

Składniki:

1 nieduża główna kapusty pekińskiej

1 kwaśne jabłko

1 zielony ogórek 

1/3 szklanki kiełków rzeżuchy + do dekoracji

1 cebula dymka ze szczypiorkiem

1/2 szklanki orzechów + dekoracji

1 mały jogurt naturalny (200 g)

1/2 łyżeczki musztardy

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki oleju z orzechów włoskich (u mnie formy Oleofarm)

do smaku: sól i pieprz

 

Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Dodać do dużej salaterki. Ogórka umyć i pokroić w półplasterki, jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę i szczypiorek drobno pokroić, orzechy poszatkować, kiełki rzeżuchy przekroić na pół. Dodać wszystkie składniki do kapusty. W osobnym naczyniu wymieszać olej z sokiem z cytryny, przyprawami i musztardą, jogurtem, wymieszać i polać zawartość w salaterce. Wymieszać.

Surówkę przed konsumpcję polecam, aby postała ok 20 minut, aby smaki się przegryzły.

Udekorować kiełkami rzeżuchy i orzechami włoskimi.

Smacznego!


Comments are closed.