Bułki na zakwasie

bulki na zakwasie2 bulki na zakwasie4 bulki na zakwasie

Bardzo dobre pszenno-żytnie bułki na zakwasie. Puszyste, delikatne, idealne na śniadanie! :)

Miłego dnia!

 

Składniki na zaczyn:

120 g aktywnego zakwasu

50 g mąki żytniej typ 720

50 g wody

Wszystkie składniki wymieszać i zostawić w misce przykrytej szczelnie folią na 10-12 godzin.

 

Składniki na ciasto właściwe:

zaczyn

200 g mąki pszennej

200 g mąki żytniej

150 – 160 g wody

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

5 g drożdży

1/2 łyżeczki cukru

 

W odrobinie wody rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na 15 minut. Następnie do miski przesiać mąki, dodać oliwę z oliwek, sól, gotowy rozczyn i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto i zostawić na 5-6 godzin. Następnie uformować 10-12 bułek dowolnego kształu i układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.

Zostawić do napuszenia na 30 minut i piec w 190 stopniach C około 22-25 minut.

Smacznego!

bulki na zakwasie3

Comments are closed.