Bułki na zakwasie
Bardzo dobre pszenno-żytnie bułki na zakwasie. Puszyste, delikatne, idealne na śniadanie!
Miłego dnia!
Składniki na zaczyn:
120 g aktywnego zakwasu
50 g mąki żytniej typ 720
50 g wody
Wszystkie składniki wymieszać i zostawić w misce przykrytej szczelnie folią na 10-12 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
zaczyn
200 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej
150 – 160 g wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
5 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
W odrobinie wody rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na 15 minut. Następnie do miski przesiać mąki, dodać oliwę z oliwek, sól, gotowy rozczyn i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto i zostawić na 5-6 godzin. Następnie uformować 10-12 bułek dowolnego kształu i układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić do napuszenia na 30 minut i piec w 190 stopniach C około 22-25 minut.
Smacznego!