Bułeczki z sezamem

Wierzcie mi na słowo, że pieczenie bułek nie jest ani trudne, ani czasochłonne, a wręcz bardzo przyjemne – zrelaksuje Cię w kuchni i przyniesie wiele radości ;-). 

Wystarczy jedynie zagnieść drożdżowe ciasto z podanych wyżej składników, poczekać aż podrośnie, uformować kuleczki, włożyć do blachę piekarnika i po 20 minutach można cieszyć się domowym, zdrowym, bez żadnych konserwantów i polepszaczy pieczywem z domowej piekarni.

Dzisiaj polecam bułki pszenne z sezamem. Są delikatne i bardzo puszyste, idealnie smakują na słodko jak i z wytrawnymi dodatkami.

Może skusicie się je upiec na niedzielne śniadanie?

Pozdrawiam i życzę miłego sobotniego wieczoru :)

Składniki na 8 bułek:

1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki wody 

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

20 g świeżych drożdży

1 łyżka oliwy z oliwek

1 jajko

3 łyżki sezamu

2 i 1/ 2 szklanki mąki pszennej 

1 jajko, rozbełtane, do posmarowania bułeczek

sezam do posypania



Drożdże rozkruszyć do miseczki, wsypać cukier i zalać ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Odstawić na bok na około 20 minut, aby drożdże ruszyły.

W misce od miksera przesiać mąkę, dodać sól, ziarna sezamu, oliwę, rozbełtane jajko, wodę i wyrośnięty zaczyn. Wszystko miksować końcówką do ciasta drożdżowego lub wyrabiać ręcznie do uzyskania gładkiego sprężystego ciasta.

Miskę przykryć lnianym ręcznikiem i odstawić na 2 godzinę do podrośnięcia.

Po tym czasie uformować 8 okrągłych bułeczek równej wielkości.

Pozostawić do ponownego podrośnięcia na 20 minut.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem i posypać ziarnami sezamu.

Piec w 200oC przez 15 – 20 minut.

Smacznego!